Driedubbele bruine beukendreef bij kasteel de Jonghe

Beschrijving

Brede westelijk toegangsdreef tot het kasteel de Jonghe beplant met bruine beuken, uitgevend op de Veldhofstede aan de Veldkaaistraat, een voormalige pachthoeve van het kasteel de Jonghe. Voorbij het kasteel en de bijhorende spiegelvijver zet de brede dreefstructuur zich door in een oostelijke toegangsdreef, beplant met zomereiken, tot aan de N50 steenweg Brugge-Kortrijk of Bruggesteenweg.

Het basis-drevenpatroon is omstreeks 1777-1781 ontstaan bij de bouw van een classicistisch kasteel in opdracht van Theodore-Jean de Jonghe (1747-1828). Het kruisvormige patroon met loodrechte assen dat rond het kasteeldomein werd uitgetekend, combineerde zowel ornamentele als meer utilitaire doeleinden. Na verbouwingswerken aan het kasteel in 1876 door Fernand de Jonghe d'Ardoye (1850-1925) bleef het basis-drevenpatroon gerespecteerd. Door oorlogsvernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en mogelijk ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het bomenbestand in de westelijke toegangsdreef verloren maar werd nadien heraangeplant.

De dreef is aangeplant in een traditioneel quinconce- of dobbelsteenverband.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/30000/2516.1, Basis-drevenpatroon en beukengroep met calvariekruis bij Kasteel de Jonghe (HIMPE K. 2016)
Auteurs: Himpe, Koen