Geknotte grensboom 'Den Olifant'

Beschrijving

De geknotte grensboom bevindt zich centraal in het Paalbos, bij het hoekpunt van vier kadastrale percelen en hoogstwaarschijnlijk teruggaand op een oude parochiegrens, die in de omgeving deels ook met behulp van paalstenen is afgezet. Rekening houdend met de huidige stamomtrek van de grensboom, alsook van enkele andere exemplaren in het Paalbos, wordt een leeftijd van 250 jaar of ouder niet uitgesloten. Na het stilvallen van het knotbeheer kreeg de boom een bijzondere groeivorm. Eén (mogelijk uitgescheurde) niet tot op de oorspronkelijke knot teruggezette tak met een sterke horizontale uitbuiging, gaf aanleiding tot de lokale benoeming ‘Den Olifant’.

Auteurs: Himpe, Koen