Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in zakelijke art-decostijl gebouwd in opdracht van Jos Appel, naar een ontwerp door de architect Benoit J. Dupont uit 1935 (gevelinscriptie). Het programma van het gebouw op de hoek van Falconplein en Oudeleeuwenrui, omvat een kantoor, een duplexappartement voor de bouwheer en een huurkwartier.

Benoit J. Dupont, wiens carrière omstreeks 1925 van start ging, legde zich in de jaren 1930 in het bijzonder toe op het flatgebouw van hogere standing. Op goed vijf jaar tijd realiseerde hij minstens een twaalftal van dergelijke hoogbouwcomplexen in Antwerpen, in een gematigd progressieve architectuur die het midden hield tussen art deco en modernisme. Tot de vroegste en interessantste voorbeelden behoren de "Résidence Generaal Leman", een tweelingcomplex in de Generaal Lemanstraat, en de "Résidence Estoril" in de Doornelei, waar hij zelf zijn architectenkantoor en privéwoning vestigde. Dupont overleed na drie jaar gevangenschap in 1945 te Bützow in Duitsland.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat het afgeronde hoekgebouw vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk van het type Belvédère in halfsteens verband, met overvloedig gebruik van witte natuursteen in de erkerpartij, en gepolijst zwart graniet voor de pui. Het gebouw ontleend een gestroomlijnd karakter aan de afgeronde, over drie kwart van de gevel overstekende hoekpartij, die in de middenas wordt gemarkeerd door vierlichten, en op de hoeken door hoekvensters. Zijde Oudeleeuwenrui accentueren een sierlijk gesmede ijzeren vlaggenmast en gevelstenen de penant links van de rotonde. Winkelpui met rechthoekige vitrines en hoekportaal, registers van rechthoekige bovenvensters, en fries met profiellijsten als gevelbeëindiging, oorspronkelijk afgewerkt met dekstenen uit bouwkeramiek. Het schijnwerk van de inkomdeur en vitrines met sierlijk gesmeed ijzeren traliewerk in art-decostijl is bewaard, evenals het stalen vensterschrijnwerk.

Volgens de bouwplannen beslaat een kantoor (wellicht wisselagentschap) de begane grond. Het duplexappartement omvat een salon-eetkamer en keuken op de eerste verdieping, twee slaapkamers en een badkamer op de tweede verdieping. Het huurkwartier vormt een driekamerwoning met keuken op de derde verdieping.