Teksten van Kantoren Commonwealth War Graves Commission

Hoofdkwartier CWGC Northern Europe (Ieper - WOI-WOII) ()

De kantoren van de Commonwealth War Graves Commission bevinden zich in de Elverdingsestraat 82, op circa 450m ten westen van de kathedraal.

Historische achtergrond

De Commonwealth War Graves Commission staat in voor het onderhoud van de talrijke Britse militaire begraafplaatsen. De afdeling in Ieper is bevoegd voor de Britse begraafplaatsen in Noord-Europa.

Reeds tijdens de oorlog werd beslist dat de Britse doden niet gerepatrieerd zouden worden. Dit verbod was een initiatief van Fabian Ware, een vroegere krantenredacteur die vanaf september 1914 een mobiele eenheid van het Rode Kruis leidde. Zijn opdracht was eigenlijk om gewonden van het front weg te halen. Ware's eenheid legde zich echter toe op het markeren en het inventariseren van de talrijke graven aan het front en zou uiteindelijk de basis vormen voor de Imperial War Graves Commission, de voorloper van de huidige Commonwealth War Graves Commission.

Beschrijving

In het rode bakstenen gebouw langs de Elverdingestraat 82 zijn de kantoren van de 'Commonwealth War Graves Commission' gevestigd.

• MEIRE J. 2003: De stilte van de Salient. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog rond Ieper, Tielt.

Bron: WOI Relict (1435): Hoofdkwartier CWGC Northern Europe (Ieper - WOI-WOII)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Kantoren Commonwealth War Graves Commission ()

Kantoren van de 'Commonwealth War Graves Commission', organisatie instaand voor het onderhoud van de talrijke Britse militaire begraafplaatsen in de streek.

Breedhuis met lijstgevel van rode baksteen op plint van Atrechtse zandsteen, verlevendigd door roze geschilderde cementomlijstingen van de rechthoekige muuropeningen onder meer met gekleurd glas in lood.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine