Gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl, te dateren omstreeks 1885. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het ensemble is een representatief en vrij goed bewaard voorbeeld van de oorspronkelijke bebouwing van de verbrede Scheldekaaien, en sluit aan bij het hoekpand "Den Ryckenhoek".

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen vier bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk vermoedelijk volledig bepleisterd en beschilderd, zijn de lijstgevels vandaag met behoud van het stucdecor gedecapeerd. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels met bewerkte fries, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema. Winkelpuien met middenportaal en privé-ingang, opgebouwd uit sober bewerkte posten met een triglief medaillon als bekroning, afgewerkt door de kroonlijst; rijker bewerkte, gemene middenpost. Registers van getoogde bovenvensters in vlakke omlijsting, op de eerste en tweede verdieping geaccentueerd door diamantkopsleutels. Van het vermoedelijk klassieke hoofdgestel rest de bewerkte houten kroonlijst met consooltjes.

Oorspronkelijk werd de begane grond ingenomen door een café of winkel, en de bovenverdiepingen door huurkwartieren, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.