erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 302194   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302194

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1891 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van der Hulst. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de gevelcompositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerst verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en doorgetrokken balustrade. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door oren en een sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#218.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302194 (Geraadpleegd op 16-10-2019)