erfgoedobject

Kunstenaarswoning Pieter Van Avermaet

bouwkundig element
ID: 302196   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302196

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kunstenaarswoning in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1873 opgetrokken in opdracht van Pieter Van Havermaet. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Pieter Van Havermaet (Sint-Niklaas, 1834-Antwerpen, 1897), bekend als portret- en landschapsschilder, gaf les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij was de jongere broer van de beeldhouwer Jan Frans Van Havermaet (1828-1899).

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, overvloedig verwerkt met witte natuursteen voor speklagen en waterlijsten, de geblokte pui en het risaliet. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze is vanaf de bovenbouw als risaliet uitgewerkt, gemarkeerd door geblokte pilasters, een balkon met balustrade en uitgelengde consoles met draperie op de eerste verdieping, een tweelicht met rolwerkcartouche, voluten en guirlande op de tweede verdieping. Van de oorspronkelijk bekroning door middel van een gebroken gebogen fronton, rest slechts de dakkapel met driehoekig pseudo-fronton, volgens het gevelontwerp met een smeedijzeren windwijzer als topstuk. Met een rechthoekige koetspoort in de rechter travee, is de opstand verder opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters op de begane grond en steekboogvensters op de verdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De houten vleugeldeur met fraai, deurbeslag, smeedijzeren traliewerk is bewaard; later glas-in-lood-bovenlicht in art-nouveaustijl.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#103.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kunstenaarswoning Pieter Van Avermaet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302196 (Geraadpleegd op 07-12-2019)