erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302199

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, in opdracht van Léon Dufour gebouwd door de aannemer Pieter De Ley, naar een ontwerp uit 1892. De Ley was in Antwerpen als aannemer actief van begin jaren 1880, vermoedelijk tot aan de Eerste Wereldoorlog. Het conventionele neoclassicisme van de woning Dufour is representatief voor zijn oeuvre.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, rust op een geboste pui en plint uit blauwe hardsteen. Symmetrisch van opzet en geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, wordt de compositie in de twee middentraveeën van de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Met een rechthoekige koetspoort in de linker travee, bestaat de opstand verder uit registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting, met sluitsteen in de midden- en smeedijzeren parapetten in de zijtraveeën. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en leeuwenkopconsoles vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapellen met driehoekig fronton. Het houten schrijnwerk van de koetspoort is bewaard; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1892#1315.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302199 (Geraadpleegd op 06-03-2021)