erfgoedobject

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
302204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302204

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning met café in beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag uit 1910 gebouwd in opdracht van Frans Schram. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning vijf bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geïnspireerd op het laat-classicisme, beantwoordt de opstand aan een drieledig compositieschema, opgebouwd uit de pui, de entresol, en de door geblokte lisenen gemarkeerde, in hoogte afnemende bovenverdiepingen. Registers van rechthoekige vensters, op de bel-etage geaccentueerd door Franse balkons met smeedijzeren borstwering, op de derde verdieping door stafwerkfriezen, onderdorpels met guttae, en op de halve vierde verdieping door sluitstenen en trigliefconsoles onder de lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de bovenvensters, en smeedijzeren borstweringen op entresol en derde verdieping. De houten winkelpui, oorspronkelijk met middenportaal en privé-inkom is verbouwd.

Volgens de bouwplannen besloeg het café met keuken en sanitair de volledige begane grond. De huurkwartieren op de verdiepingen, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal, bestaan uit een woonkamer, twee slaapkamers en een keuken annex wasplaats, terras en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#2060.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.