erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302211

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1875. Opdrachtgever was Julien Steyaert, van beroep 'commissionaire de marchandises'. Na zijn privé-woning liet Steyaert in 1877 aan de pare zijde van de Kapucinessenstraat nog een gelijkaardig burgerhuis en een eenvoudig winkelhuis optrekken (gesloopt), vermoedelijk door een aannemer.

De woning Steyaert behoort tot het latere oeuvre van architect Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeester van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl, zoals het hotel Bovie-Van Camp uit 1869 in de Britselei. Het eclecticisme met neobarokke inslag en het polychrome materiaalgebruik van de kunstenaarswoning Arnold Arens uit 1878, betekenden een belangrijke wending in de architectuur van Redig, die twee jaar eerder was ingezet met zijn verdwenen eigen woning in de Amerikalei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning en souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met bewerkte borstwering of onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste kroon- en tandlijst, de fries bewerkt in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; behouden smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat wordt ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#555 (nummer 45), 1877#104 en 1877#431 (gesloopt burger- en winkelhuis).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.