Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Felsenhart, naar een ontwerp door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander uit 1881. Een eerste ontwerp dat zich onderscheidde door een gevelbrede, over beide verdiepingen oplopende, driezijdige erker, stootte op een weigering door het stadsbestuur. Daarop werd een vereenvoudigd tweede ontwerp ingediend, met noch slechts balkons. Alexander was vermoedelijk in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875 tot minstens 1907.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak met dakkapel. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Drie rondboogopeningen markeren de pui. Rechthoekige deurvensters in geriemde omlijsting op de bovenverdiepingen, die worden belijnd door gevelbrede balkons met voluutconsoles en gietijzeren borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde smeedijzeren keldertralies.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#537 en 1881#628.