erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, te dateren omstreeks 1880. Mogelijk werd het pand samen met de aanpalende woningen opgetrokken door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, dat tijdens de jaren 1880 in hetzelfde bouwblok zijde Bervoetstraat een rij burger- en winkelhuizen tot stand bracht. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het eveneens geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt geaccentueerd door sluitstenen, een balkon met balustrade en een entablement, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, geaccentueerd door oren op de eerste verdieping, met onderdorpel. Een klassiek hoofgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist op consoles in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk en smeedijzeren souterraintralies; vernieuwde inkomdeur.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.