erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302225

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, te dateren omstreeks 1900. Het bouwdossier werd niet teruggevonden: de bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De volgens repeterend schema gekoppelde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gebuikte gietijzeren borstwering. Verder zijn de opstanden opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, met sluitsteen en balustrade op de eerste en onderdorpel op de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en consoles als gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeuren en gietijzeren voetschrapers

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.