erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 302225   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302225

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, te dateren omstreeks 1900. Het bouwdossier werd niet teruggevonden: de bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeƫn, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De volgens repeterend schema gekoppelde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gebuikte gietijzeren borstwering. Verder zijn de opstanden opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, met sluitsteen en balustrade op de eerste en onderdorpel op de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en consoles als gevelbeƫindiging. Bewaarde houten inkomdeuren en gietijzeren voetschrapers

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302225 (Geraadpleegd op 23-02-2020)