Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1904. Opdrachtgever was de heer P.C. Van Son.

August Cols en Alfried Defever, die van 1899 tot minstens 1912 een gezamenlijke praktijk voerden, lieten zich in hun beginjaren opmerken door een opvallende reeks burgerhuizen in Zurenborg, alle voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, waarbij zowel de art-nouveau-, neo-Grec- als neorococostijl op uitbundige wijze werden toegepast. Ook ontwierpen zij het kantoorgebouw in de Grotehondstraat waar de bouwmaatschappij zich vanaf 1902 vestigde. De woning in de Theophiel Roucourtstraat is een sobere afgeleide van hun meer prestigieuze ensembles.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en witte natuursteen voor speklagen, sluitstenen, lateien, lekdrempels, vensterposten en het balkon. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering in zweepslagstijl. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen met sluitsteen en waterlijst op de begane grond, rechthoekige vensters of tweelichten met boogveld op de bovenverdiepingen, de topgeleding geaccentueerd door gekoppelde, spitse waterlijstjes. De penanten van de eerste verdieping en de boogvelden zijn ingevuld met vandaag overschilderde tegelpanelen. Houten kroonlijst op consooltjes als gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Zoals gebruikelijk omvat de begane grond een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht.