erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
302227
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302227

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Lauwerickx, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt uit 1898.

De woning Lauwerickx behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Bascourt, die in 1887 debuteerde met een burgerhuis voor zijn tante Marie-Eugenie Buelens aan de Markgravelei. De architect had eerder in de jaren 1890 een reeks opdrachten uitgevoerd voor de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in Zurenborg. Daartoe behoorden het eclectische "Café du Dôme" uit 1893 in de Grotehondstraat, en een van de meest opmerkelijke woninggroepen aan de voorname Cogels-Osylei, het monumentale "In de Sterre, de Sonne en de Mane" in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1894. De woning Lauwerickx is qua type verwant met de woninggroep op de hoek van Dolfijnstraat en Tweelingenstraat uit 1894, een van zijn meer bescheiden realisaties in de wijk. Vanaf eind jaren 1890 zou de architect een pioniersrol vervullen bij de introductie van de art nouveau in Antwerpen.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, vandaag geel overschilderd, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en leien als dakbedekking. Horizontaal wordt de compositie geleed door de brede puilijst met architraaf. Een centraal balkon met gebuikte gietijzeren borstwering en een diamantkopfries in dambordpatroon, leggen de klemtoon op de eerste verdieping. Rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met doorgetrokken imposten, en op de bovenverdieping een entablement met acanthusfries. Klassiek hoofdgestel met architraaf, acanthusfries en houten kroonlijst op klossen; zinken oeils-de-boeuf. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#1320.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302227 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.