Kantoorgebouw Géomines

Beschrijving

Kantoorgebouw opgericht door de nv Géomines (Compagnie Géologique et Minière des Ingénieurs et Industriels Belge), naar een ontwerp door de architect Viktor Maeremans uit 1947. Het imposante complex op de hoek van Ankerrui en Hessenplein werd opgetrokken in 1948-1949. Géomines met maatschappelijke zetel te Brussel, exploiteerde tinmijnen te Manono (Katanga) in Belgisch-Congo.

Het kantoorgebouw Géomines behoort tot de eerste belangrijke naoorlogse opdrachten van Viktor Maeremans, winnaar van de Prijs van Rome en de Godecharleprijs, wiens loopbaan begin jaren 1930 van start was gegaan. Tussen 1950 en 1958 realiseerde hij samen met de architecten Renaat Braem en Hendrik Maes de wooneenheid Kiel. Uit 1954-1963 dateert de Heilig Hartkerk te Schoten. Voor het kantoorgebouw Géomines past de architect een ingehouden modernisme toe met een monumentale allure en regionalistische trekken, eigen aan de architectuur van de late jaren 1940. Het hoekrisaliet met een gecanneleerde fries als bekroning lijkt nog een latente uiting van art deco, daar waar de steile dakpartij met spitse dakkapellen en groen koperen bekleding een Scandinavische invloed doet vermoeden. Veel eenvoudiger van vormgeving is het “Bel Nor House”, dat Maeremans In 1948 voor het hoekperceel van Ankerrui en Stijfselstraat ontwierp (Ankerrui 12).

Met een gevelbreedte van negen traveeën, omvat het afgeschuinde hoekgebouw vijf bouwlagen onder een zadeldak. Opgetrokken met een structuur uit gewapend beton, werd voor het gevelfront een parement uit blauwe hardsteen toegepast, in combinatie met paarsrood baksteenmetselwerk (recent overschilderd) voor de erkerpartijen, gepolijst graniet voor het inkomportaal en groen geoxideerd koper als dakbedekking. Symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoekpartij, opgevat als een hoger opgetrokken, door zijlichten geflankeerd driezijdig risaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door het oplopende traplicht, vlaggenmasten, en een gecanneleerde fries als bekroning. Beide zijflanken onderscheiden zich door brede erkerpartijen met doorlopende beglazing, die oplopen over de tweede tot vierde verdieping, en typisch worden bekroond door een breed overstekende houten kroonlijst, en een attiek met spitse dakkapellen. Rechthoekig inkomportaal in zwaar geprofileerde omlijsting uit zwart graniet in de hoektravee, en inrijpoort tussen de portalen van appartement en kantoor, beide met bewaard schrijnwerk, zijde Hessenplein; rondbooglicht met smeedijzeren siertralie zijde Ankerrui. De hooggeplaatste vensters zijde Ankerrui werden recent verlaagd tot vitrines; het oorspronkelijk stalen schrijnwerk van het portaal en de vensters is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen wordt het complex ontsloten door de inkom- en traphal met lift ingeplant in de afgeschuinde hoektravee, waarbij aan weerszij het sanitair voor dames en heren aansluit, en op de begane grond de conciërgeloge. Het gelijkvloers is bestemd als pakhuis, met een kantoor zijde Hessenplein. De eerste tot vierde verdieping vormen doorlopende kantoorplateau’s, vermoedelijk op te delen door verplaatsbare wanden naar de wensen van de huurders. Op de eerste verdieping zijde Hessenplein is een appartement ingericht met salon-eetkamer, keuken, twee slaapkamers en badkamer, ontsloten door een afzonderlijke inkom- en traphal. Het dakniveau herbergt een reeks bergkamers en de conciërgewoning.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#23942 (Géomines), 18#24126 (Bel Nor House).