Kloosterkapel van de arme claren

Gemeente Ieper
Status Verbouwd of Gesloopt

• Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Beschrijving

Huize Zonnelied, een nieuw bejaardentehuis met behouden kloosterkapel van de arme klaren naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1920, tevens ontwerper van het vooroorlogse kloostercomplex daterend van 1900.

Neogotisch éénbeukig bedehuis met driezijdige koorabsis onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Bakstenen straatgevel van vijf traveeën op hoge sokkel van Atrechtse zandsteen. Tweelichten bekroond met ronde oculus, verdiept in spitsboogomlijstingen onder puntgeveltjes.

Bepleisterd interieur met houten spitstongewelf doorbroken door steekkappen; ijzeren trekhaken. Muurschilderingen in absis en op triomfboog, respectievelijk met voorstelling van de Triniteit tussen engelen en van Calvarie onderaan geflankeerd door zich lavende herten.

• BULCKE A., Jules Coomans, leven en werk, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 118.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi