Eenheidsbebouwing in neorococostijl

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in neorococostijl. Respectievelijk enkelhuis van drie traveeën en dubbelhuis van zes traveeën, en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien) met houten dakkapellen; gesigneerd "E. Vanhoudenhove. Architecte - Menin" rechts van de linker deur, en daterend van circa 1921.

Gele baksteenbouw op sokkel van Atrechtse zandsteen, voorzien van getoogde keldervensters - meerdere blind - met gesmeed ijzeren hekken. Voorts, simili-natuursteen voor onder meer dorpels, lateien, hoek- en sluitstenen, deuromlijstingen. Deels geblokte pilastergevel met gemarkeerde pui- en kroonlijst, op verhoogde begane grond. Getoogde vensters in een vlakke omlijsting met sluit- en hoekstenen; bovenvensters op doorgetrokken lekdrempel; ramen met gebogen bovendorpel en radvormige roedeverdeling in het bovenlicht. Meer uitgewerkte deurtravee: respectievelijk schouderboog- en korfboogdeur laatst genoemde met sluitsteen in de vorm van een hoofd - uitlopend op een deurvenster - links onder geprofileerde kroonlijst met sluitsteen - met gesmeed ijzeren balkonleuning.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 18.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine