Villa des Bertinis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Bertinis

Beschrijving

Villa des Bertinis is een driegevelvilla in art-decostijl, die in 1932 werd gebouwd in opdracht van Léon Henriet, die al in de Venneborgwijk woonde in de Ter Rivierenlaan 68. Het bouwdossier voor deze woning in het stadsarchief bevat geen plannen; een architect of aannemer is niet vermeld. Het ontwerp sluit aan bij de Villa José aan de overkant van de straat, waarvan we ook de ontwerper niet kennen. Villa de Bertinis is wel klassieker van aanpak en mist de duidelijke invloed van de Amsterdamse School.

Het ontwerp sluit aan bij de bebouwing in de zuidelijke helft van de straat, die het eerst werd aangelegd. De huizenrijen worden gekenmerkt door de keuze voor bakstenen gevels in pittoreske stijlen zoals art deco en cottagestijl. Elementen als erkers, imitatievakwerk, als topgevel uitgewerkte venstertraveeën en veelkleurig glas in lood, typeren de straat. Alle woningen hebben een voortuin, met een afsluiting die telkens mee werd ontworpen in het bouwdossier. De voortuin van Villa des Bertinis is aangepast, de oorspronkelijke afsluiting is weg.

De ruime woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder hoog, zwart pannen schilddak. Parement van voor- en zijgevel is in bruine baksteen op een hardstenen plint, en gecombineerd met gecementeerde en witgeschilderde speklagen en omlijstingen van de muuropeningen.

Voor- en zijgevel worden getypeerd door een zware rechthoekige erker die over de twee bouwlagen doorloopt en voorzien is van een gecementeerd parement met art-decoversiering. Bovenop de erkers is een balkonleuning aangebracht voor een zoldervenster, dat in de voorgevel in een grote overkragende dakoverstek is gevat. Rechthoekige vensters in de drie zijden van de erkers, met houten schrijnwerk waarvan de bovenlichten met veelkleurig glas in lood in art deco zijn gevuld.

Op de hoek van de woning zit het portaal, toegankelijk via een aantal treden, met hoekige arcades met zware hoekpijler. Rechthoekige voordeur en zijlicht, allebei voorzien van sierlijk smeedijzerwerk. Boven het portaal is in de voorgevel een cartouche aangebracht met de huisnaam "VILLA DES BERTINIS" in een lettertype dat duidelijk te koppelen is aan het interbellum.

Omdat plans ontbreken in het bouwdossier, kennen we de indeling van het interieur niet.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 8795.