erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
30226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30226

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met houten dakkapellen, naar ontwerp van architect Oscar Hallaux (Ieper) van 1921. Invloed van de rococostijl voornamelijk merkbaar in de vormgeving van de dakkapellen, sluitstenen en consoles, de frontonversiering, de waaiers en de gesmeed ijzeren balkonleuningen. Gele baksteenbouw op sokkel van Atrechtse zandsteen; gebruik van simili- en/of natuursteen voor onder meer lekdrempels, sluitstenen, consoles, kapitelen, balustrade. Lijstgevel met ordonnerende pilasters - voorzien van Ionisch kapiteel met festoenversiering - centraal bekroond door een driehoekig fronton, verlucht met gestileerd bladwerk, rocaille en wapenschild. Aflijnende kroonlijst en attiek met balusters. Bredere buitentravee - onder meer rechts poorttravee - met imitatiebanden, benadrukt door middel van sierlijke balkons op consoles, aansluitend bij de deurvensters van de verdieping. Spiegels op de borstwering. Voornamelijk getoogde muuropeningen onder strekse latei met sluitsteen; vensters en deur- met houten kruis- en kleine roedeverdelinq; vleugeldeur met waaier in geprofileerde korfboogomlijsting met uitgewerkte sluitsteen in rechtse buitentravee; analoge omlijsting bij het linker drielicht.

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 18.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30226 (Geraadpleegd op )