erfgoedobject

Laatclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 302276   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis, te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel met de straat).

Vandaag gedecapeerd, is de oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel opgetrokken uit baksteenmetselwerk in kruisverband, met smeedijzeren muurankers op de eerste verdieping. Van blauwe hardsteen is overvloedige gebruik gemaakt voor de deur- en vensterposten, lateien, lekdrempels van de drie bouwlagen, en voor de plint. De lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van gekoppelde rechthoekige muuropeningen, met gedeelde posten en doorgetrokken lekdrempels. Een geprofileerde daklijst en eenvoudige houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302276 (Geraadpleegd op 12-08-2020)