Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1879 gebouwd in opdracht van de heer G. Corstiaens-Parein. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de geknikte rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de geknikte portaaltravee. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driehoekig fronton en een balkon met doorgetrokken gietijzeren borstwering, beide op consoles; initialen CP van bouwheer Corstiaens-Parein in het fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, het portaal geflankeerd door pilasters, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren op de eerste en onderdorpel op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met panelen in de fries en houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met siersmeedwerk en de vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Zoals gebruikelijk beslaat een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond. Bewaard interieur met stucplafonds, marmeren en houten schouwmantels in neostijlen en art nouveau; traphal verlicht door gebrandschilderd glas-in-loodraam met afbeelding van een kolvenier.