Rij van drie herbergen, winkel, herenhuis en opslagplaats

Beschrijving

Huizenrij naar verluidt oorspronkelijk met drie herbergen (nummer 49, 51, 57), een winkel- (nummer 53) en een herenhuis (nummer 55) met achterliggende drankenopslagplaats uitkomend in de Nieuwstraat (nummer 4), gebouwd in het begin van de jaren 1920 in opdracht van de eigenaar-brouwer tevens bewoner van de herenwoning; nummer 49, 51 en drankenopslagplaats, thans respectievelijk een winkelhuis en autobergplaats.

Twee huizen in neoclassicistische stijl (nummers 49 en 57) zie gesuperposeerde pilasters en centrale dakkapel met frontonbekroning respectievelijk driehoekig en gebogen. Nummer 53: soortgelijke pilasters, echter geblokte begane grond en neorococo-houtwerk zie waaiers van dakkapellen, bovenvensters en drieledige winkelpui. Anderzijds nummer 51 geïnspireerd op de lokale renaissance-architectuur zie het gebruik van houten kozijnconstructies voor boven- en dakvensters verdiept in korfboogomlijsting. Meer geaccentueerde, eclectische bouwtrant voor het herenhuis nummer 55 zie onder meer drie bouwlagen, erker, klein balkon met balustrade, spiegels op de borstwering, rocailleversiering voor de bovenste pilasters en vleugeldeur in neorococostijl. Ernaast rechts, de neoclassicistische zijvleugel van de bioscoopzaal zogenaamd Vieil Ypres- Oud Ieper.

Aan de Nieuwstraat, voormalige drankenopslagplaats met neoclassicistische pilastergevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Hoek- en koetspoorttravee bekroond met driehoekig fronton waarin oculus.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine