erfgoedobject

Grafelijke burcht

archeologisch geheel
ID
302290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302290

Juridische gevolgen

Beschrijving

Archeologische nota

De oorspronkelijke grafelijke burcht en het Sint-Donaascomplex vormen de kern van de ontstaansgeschiedenis van de stad Brugge.

In de vroege middeleeuwen was het bestuurlijk centrum of castrum te zoeken op de Burg, waar de Vlaamse graaf resideerde en waar zich ook de grafelijke Sint-Donaaskerk bevond. In de loop van de eerste helft van de 9de eeuw werd hier een versterkte burcht gebouwd die achtereenvolgens werd begrensd door wellicht twee grachtfasen met wal en ophoging en later een vierkante muur met torens. De versterkte burcht was gelegen op het knooppunt van de mogelijk Romeinse weg Oudenburg-Aardenburg en de Reie. De burcht had een oppervlakte van circa 1 hectare.

Arnulf I (918-965) bouwde de Brugse burcht uit tot een machtscentrum met keizerlijke allures. Een gebied van 1,5 hectare werd omsloten met een stenen muur doorbroken door vier poorten: de Westpoort bij de Hofbrug over de Reie in de huidige Breidelstraat, de Oostpoort bij de Hoogstraat, de Zuidpoort bij de huidige Blinde Ezelstraat en de Noordpoort, waarschijnlijk te situeren bij de Philipstockstraat. Binnen deze versterking werd in het noorden de burchtkerk opgetrokken, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Donaas. Later werd het bijhorend kapittel van kanunniken gesticht. Hieraan ontleent de burcht haar tweeledige functie: de zuidelijke helft heeft een burgerlijke en de noordelijke helft heeft een kerkelijke functie.

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Advies bij beschermingsdossier Brugge, Sint-Donaaskerk en kapittel, 27 januari 1988.
  • GILTE S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Brugge – oudste kern [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/121224 (geraadpleegd op 2 maart 2016).
  • HILLEWAERT B. 2014: Historische stadskern van Brugge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/140001 (geraadpleegd op 2 maart 2016).
  • DE WITTE H. (ed.) 1991: De Brugse Burg. Van grafelijkse versterking tot moderne stadskern, Archeo-Brugge 2.

Auteurs: Cousserier, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Brugge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grafelijke burcht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302290 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.