erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
302303
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302303

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Stadswaag en Lange Brilstraat, dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. De vensterordonnantie werd gewijzigd, en de geveltop vervangen door een schermgevel met kroonlijst in neoclassicistische stijl, tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. In 1853 liet de heer L. Verdonck de pui aanpassen door de architect Henri Wiertz. Zijde Stadswaag werden de vensters aangepast en de deur in de laatste travee geopend, zijde Lange Brilstraat verhuisde de bestaande deur van de derde naar de tweede travee.

Met een gevelbreedte van drie bij vijf traveeën, omvat het hoekhuis drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de Stadswaag, pannen) De constructie is opgetrokken uit traditioneel bak- en zandsteenmetselwerk, met een kwarthol geprofileerde plint, hoekkettingen, speklagen met wigvormige ontlasting boven de lateien, disparate sporen van geprofileerde negblokken, en smeedijzeren muurankers met gekrulde spie op alle bouwlagen. Na aanpassing van de vensters met hardstenen lekdrempels tijdens de 19de eeuw, werden de gevels bepleisterd en beschilderd. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting uit 1853 in de laatste travee. Vandaag is het metselwerk gedecapeerd, en het schrijnwerk vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#179.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Stadswaag en omliggende straten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302303 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.