Burgerhuis ontworpen door F. Langeraert

Beschrijving

Rijhuis, volgens een bouwaanvraag van 1925, ontworpen door architect F.J. Langeraert-Van de Voorde, in opdracht van Vereecke. Het pand vertoont invloeden van de art deco en sluit zo aan bij de naburige woningen ontworpen door Geo Henderick.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De hoog opgetrokken lijstgevel wordt afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen. Parement van witte geglazuurde baksteen, op een hardstenen plint. De muuropeningen op de benedenverdieping zijn gevat in decoratieve gecementeerde omlijstingen, terwijl de bovenvensters voorzien zijn van omlijstingen in rode baksteen, geaccentueerd door gecementeerde aanzet- en sluitstenen en hardstenen negblokken. De bredere rechter venstertravee is gemarkeerd door een driezijdige erker op de eerste verdieping, bekroond door een balkon afgesloten met een balusterhek. Links bewaarde, rechthoekige houten poort met glazen panelen en ijzeren roosters, geflankeerd door decoratief uitgewerkte, hardstenen schamppalen.

Volgens de bouwplannen is het burgerhuis opgevat volgens de traditionele plattegrond van een enkelhuis. De garage aan de straatzijde leidt naar de traphal en achterliggend de keuken. Deze as wordt geflankeerd door het salon met achterliggende eetkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich volgens de plannen drie slaapkamers, een badkamer en een bureel.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/A/17.

Auteurs: Verhelst, Julie