Zonnebeke Church Dugout

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Zonnebeke
Straat Ieperstraat
Locatie Ieperstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Schuilplaats Zonnebeke Church Dugout

Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1994.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Zonnebeke

Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1994.

Beknopte karakterisering

Typologiedeep dugouts, schuilplaatsen
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Zonnebeke Church dugout is een zogenaamde deep dugout, een ondergrondse schuilplaats aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de kerk van Zonnebeke.

Het Britse leger diende in de Ieperboog meestal te opereren in een landschap dat volledig kapot geschoten was, waar bomen en gebouwen volledig vernield waren en dus geen dekking konden bieden. Bovendien namen de Britten doorgaans lager gelegen posities in ten opzichte van de Duitse vijand. Hierdoor zag het Britse leger zich genoodzaakt om in de Ypres Salient massaal ondergrondse structuren aan te leggen. Deze deep dugouts konden fungeren als schuilplaatsen voor de manschappen, als commandoposten of als medische posten. Ze konden van 50 tot 2000 manschappen herbergen. Ze werden uitgegraven door zogenaamde Tunnelling Companies van de Royal Engineers. Het exacte aantal deep dugouts die in de Ieperboog werden aangelegd, is niet gekend maar het zouden er enkele honderden kunnen zijn. Ook het Duitse leger heeft dergelijke ondergrondse schuilplaatsen aangelegd, maar in veel mindere mate.

Tussen november 1917 en april 1918 werd een deep dugout uitgegraven en ingericht onder de ruïnes van de kerk van Zonnebeke. Hieraan werkten de 1ste Australische, de 1ste Canadese en de 171ste en 254ste Britse Tunnelling Companies mee. Na de oorlog werd de nieuwe kerk iets meer naar het noorden heropgebouwd. De vorm van de dugout wordt nu weergegeven aan de hand van geschilderde grijze lijnen op de verharding, terwijl de toegang naar de ondergrondse schuilplaats is ingericht.

  • BARTON P., DOYLE P. en VANDEWALLE J. 2010: Beneath Flanders Fields. The tunnellers' war 1914-18, Stroud.

Bron: -

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2016

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ieperstraat

Ieperstraat (Zonnebeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.