Sociale woonwijk Pollare

Beschrijving

Wijk tussen Parklaan, Kluisweg, Pollarestraat en Elisabethlaan, aangelegd volgens dambordpatroon (vandaar volksnaam "De Blokken") en tussen 1925 en 1958 bebouwd met een 200-tal sociale woningen (in drie-, vier- en vijfwoonsten) door de huisvestingsmaatschappij Ninove-Welzijn CV.

De architectuur van 1925 is regionalistisch getint met zadeldaken, een afwisseling van lijst- en puntgevels en een witgeschilderde bovenste bouwlaag. 50 huizen werden in 1923 ontworpen door Vanderelst en uitgevoerd door Debrabandere (Marcq), 18 huizen werden in 1928 ontworpen door Jules Birmant en uitgevoerd door Louis Raes (Nederhasselt). De huizen uit 1953-1958 (onder meer van de Ninoofse architect Roger Cassiman) sluiten aan bij het typische sobere baksteentraditionalisme van die periode (met zadel- en schilddaken).

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde (individuele verbouwingen).

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam NINOVE_POLLARE_4240.
  • L’Habitation à Bon Marché 1923, 5, 111; 1928, 2, 39.
  • Huisvesting 1950, 7, 43.