Sociale woonwijk Schaudries

Beschrijving

Sociale woonwijk uit 1979, opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren naar ontwerp van de Lokerse architect Lucien Van Kerckhove ten noordwesten van het dorpscentrum van Rupelmonde (tussen de Adolf Roelenslaan, de Temsestraat en de Florimond Van Goeylaan).

Deze bouwfase omvat 30 standaard woningen van twee bouwlagen onder zadeldak, per twee, drie of vier gekoppeld, 9 bejaardenbungalows en 15 L-vormige woningen van één bouwlaag die op inventieve wijze geschakeld zijn tot een weefsel met ommuurde, private patio’s en twee gemeenschappelijke pleintjes.

In 1996 en 2004 werd de wijk uitgebreid met respectievelijk 16 basisnormwoningen (appartementen), een experiment van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij om goedkoop maar degelijk te bouwen door middel van typeplannen, en 28 woningen.

• Archief van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren, dossier Schaudries.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam RUPELMONDE_SCHAUDRIES_4040.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4040, Rupelmonde, wijk Schaudries.
  • DESOMBRE P., SPITAELS K. & HERREGODTS K. 1997: Architectuur, in: S.N., Bouwstenen van sociaal woonbeleid '45-'95. De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen. Deel 1, Brussel, 372.

Auteurs: Vandeweghe, Evert