Sociale woonwijk Papenacker

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Godelievelaan, Klokke Roelandlaan
Locatie Godelievelaan, Klokke Roelandlaan (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1978 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting aan de Godelievelaan en Klokke Roelandlaan een wijkje met 44 woningen naar plannen van Hippolyte Faems (Sint-Niklaas) en Willy Van Garsse (Sinaai) uit 1973.

Het project bestaat uit een rechte straat (Godelievelaan) met aaneengesloten bel-etage eengezinswoningen en duplexwoningen, uitlopend op een pleintje met twee keer vier bejaardenbungalows, in zaagtand geschakeld. Alle gebouwen bestaan uit een horizontaliserende combinatie van paarse baksteen (voor muurdammen, penanten en zijgevels) en beton (kwartsplaten) en hebben een zwart pannendak (zadel of schild).

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Bouwdossiers, 1973/932, 1973/952 & 1975/1111.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4310, Sint-Niklaas, Papenackerwijk.

Bron: -

Auteurs: Vandeweghe, Evert

Datum tekst: 2016

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sinaai

Sinaai (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.