Sint-Vincentiuscollege

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Gezelleplein
Locatie Gezelleplein 11, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Vincentiuscollege

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Bisschoppelijk college gesticht in 1834 en oorspronkelijk gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis (Janseniusstraat).

In 1842, overname van het herenhuis du Castel de Bertevelt; determinerende lokalisatie voor verdere evolutie en bouwpolitiek met panden aan Bolling- en Sint-Jacobsstraat. Bij de wederopbouw ook inname van het hoekpand Guido Gezelleplein-Bollingstraat ter hoogte van het vooroorlogse Sint-Jozefgesticht. Schoolcomplex met oudste gedeelte in historiserende wederopbouwstijl naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) van 1921.

Aan het Guido Gezelleplein, het hoofdgebouw aansluitend bij achterliggende klasvleugels en kapel gegroepeerd rondom speelplaatsen en onder meer uitgevend op de Bollingstraat. Twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen); leien kapelbedaking met westelijke dakruiter. Baksteenbouw op plint of sokkel van Atrechtse zandsteen en/of arduin. Hoofdgebouw in benadrukte bouwtrant met drie risalietvormende trapgevels onder meer voorzien van Brugse traveeën; rechts deurrisaliet: bijkomende bakstenen traceringen in de boogvelden van de vensterkruisen van simili- of Euvillesteen, geveltop verfraaid met aediculavenster en pinakels, neobarok getinte korfboogdeur met sluitsteen en bovenlicht ingeschreven in rechthoekige omlijsting onder gebogen fronton op niet doorgetrokken pilasters met geprofileerde console. Vleugeldeur met panelen; ijzeren hangbel.

Overige vleugels in aansluitende vereenvoudigde bouwtrant; aan de grote speelplaats, aediculanis van 1945 naar ontwerp van architect W. Landtsheere (Ieper) met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind door G. Delafontaine (Menen), naar een concept van priester-surveillant A. Deschrevel uit dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie het opschrift "Posuerunt me custodem" van de sokkel.

Georiënteerde éénbeukige kapel van vier traveeën met rechthoekige koorabsis. Spitsbogige tweelichten, echter drielicht tussen twee kleinere vensters, in de oostelijke puntgevel met schouderstukken en driezijdige oculus in de top. Witbepleisterde zaalkerk met houten spitstongewelf op geprofileerde schoorstukken. Houten doksaal.

Vanaf de jaren 1930, aanpassingen en verdere uitbreidingen gestart met de vleugel naar ontwerp van architect G. Gits (Ieper) van 1937-1938 aan de Sint-Jacobsstraat nummer 41 (zie aldaar). Het meest recent is het schoolgebouw naar ontwerp van architect J. Gits (Ieper) van 1984, ter hoogte van het vroegere steegbeluik "De Kersecorf" (Sint-Jacobsstraat).

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 31.
  • Sint-Vincentiuscollege Ieper 150 jaar 1934-1984, Ieper, 1984.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gezelleplein

Gezelleplein (Ieper)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Lagere afdeling Sint-Vincentiuscollege

Sint-Jacobsstraat 11, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.