Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Langegang
Locatie Langegang 23, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis voor eigen rekening opgetrokken door Henry en Louis Van Cuyck, naar een ontwerp uit 1858. De gebroeders Van Cuyck, zonen van architect Emmanuel Van Cuyck, voerden een gezamenlijke architectenpraktijk van 1845 tot 1859. Beiden bleven vervolgens actief tot begin jaren 1880. In hetzelfde bouwblok realiseerden zij tussen 1846 en 1859 een ensemble neoclassicistische burgerhuizen aan de Tabakvest.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De vlak bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. De opstand beantwoordt aan en regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, met de inkomdeur in hardstenen omlijsting in de middenas. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur met metalen roeden in het bovenlicht, vensters en vensterluiken op de begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#593.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2017

Relaties

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.