erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
302332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302332

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis voor eigen rekening opgetrokken door Henry en Louis Van Cuyck, naar een ontwerp uit 1858. De gebroeders Van Cuyck, zonen van architect Emmanuel Van Cuyck, voerden een gezamenlijke architectenpraktijk van 1845 tot 1859. Beiden bleven vervolgens actief tot begin jaren 1880. In hetzelfde bouwblok realiseerden zij tussen 1846 en 1859 een ensemble neoclassicistische burgerhuizen aan de Tabakvest.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De vlak bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. De opstand beantwoordt aan en regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, met de inkomdeur in hardstenen omlijsting in de middenas. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur met metalen roeden in het bovenlicht, vensters en vensterluiken op de begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#593.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.