Geheel van een burgerhuis, pakhuis en huurwoningen

Beschrijving

Geheel van woon- en bedrijfsgebouwen in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken door de aannemer Frans Van de Velde, in opdracht van de heer Wijnen. Het programma omvat een burgerhuis (nummer 2), een pakhuis voor hooi, stro en haver met kantoor en paardenstal (nummer 4), en drie bescheiden huurwoningen (nummers 6-10). Van Van de Velde zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden vanaf 1898.

Het burgerhuis (nummer 2) omvat drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor waterlijsten, het balkon, entablementen en onderdorpels, en blauwe hardsteen voor de geprofileerde plint. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, dat wordt geaccentueerd door een balkon met consoles en vernieuwde ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de eerste verdieping met entablement op consoles. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde gietijzeren voetschraper.

Het pakhuis (nummer 4) omvat vier bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, de drie volgens repeterend en spiegelbeeldschema gekoppelde huurwoningen drie bouwlagen en drie/twee traveeën onder zadeldak. De lijstgevels hebben een parement uit gele baksteen in kruisverband, geaccentueerd door zwarte baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, mozaïekpanelen en -friezen op borstweringen, penanten en in het hoofdgestel. Van witte natuursteen en blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor speklagen, waterlijsten, sluit- en kraagstenen, lekdrempels en de geprofileerde plint. De licht asymmetrische opstand van het pakhuis wordt gemarkeerd door een twee traveeën breed zijrisaliet met kolossale lisenen, dat de bredere poorttravee flankeert. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema met rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren I-balk met rozetten, of steekboogvensters met diamantkopsleutel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Grotendeels vernieuwd schrijnwerk; bewaarde houten inkomdeur op nummer 6, gietijzeren voetschrapers.