Burgerhuis in beaux-artstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de weduwe Lauwers, naar een ontwerp door de aannemer Leander Peeters-Rombauts uit 1908. Een bestaande neoclassicistische woning te dateren omstreeks 1870, kreeg daarbij een eigentijds gevelfront en werd uitgebreid met een nieuwe achterbouw. Het project behoort tot de vroege realisaties van Peeters-Rombauts, zoon van de aannemer Louis Peeters-Gowie, die het bouwbedrijf vanaf begin jaren 1920 in eigen naam verder zette.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op alle bouwlagen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Met registers van getoogde deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met oren, drop, sluitsteen, waterlijst en onderdorpel, op al of niet doorgetrokken lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Twee neorococo-cartouches accentueren de fries, onder de houten kroonlijst met tandlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper en metalen jaloeziekapjes.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Twee slaapkamers, een achter- en badkamer op de eerste verdieping.