erfgoedobject

Traditioneel rijhuis met neoclassicistisch winkelpui

bouwkundig element
ID
302347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302347

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis met traditionele kern en achtergevel in de Grote Goddaard, dat te oordelen aan de muurankers minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het twee traveeën brede pand van drie bouwlagen, werd tijdens de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Het meest opmerkelijke onderdeel is de fraaie neoclassicistische winkelpui, volgens de bouwaanvraag uit 1880 uitgevoerd door de aannemer Jan Vingerhoets, in opdracht van de heer Spilliaert.

Winkelpui met terugwijkend middenportaal in klassieke houten omlijsting, op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Flankerende pilasters met een paneeldecor en eenvoudig kapiteel, dragen het hoofdgestel dat uit een fries en een kroonlijst met tandlijst bestaat. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, vitrines en bovenlichten met afgeronde hoeken is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#235.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel rijhuis met neoclassicistisch winkelpui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302347 (Geraadpleegd op )