Hof met bejaardenwoningen van 1964

Beschrijving

In 1964 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Heerd Goud Weerd een hofje met 35 bejaardenwoningen aan de Burgemeester Albin Van Renterghemstraat 1-33, 2-32 en de Daverlostraat 271-273, naar ontwerp van de lokale architect Gustave Glibert. Waarschijnlijk is dit hof een uitbreiding van de drie gelijkaardige bejaardenwoningen aan de Daverlostraat 265-269 die de Commissie voor Openbare Onderstand reeds in 1958-1959 bouwde met een legaat van voormalig burgemeester A. Van Renterghem (1887-1956) (zie gedenksteen).

De huizen zijn eenvoudige bakstenen volumes van één bouwlaag onder zadeldak met decoratief uitgewerkte deuromlijstingen. Ze staan gegroepeerd rond een begraasd plantsoen met zitbanken en bomen.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam ASSEBR_VNRENTERGHEMSTR_3070.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3070, Brugge, Daverlostraat.
  • DELBAERE J. en VAN DER JEUGT M. 2015: Sociale woningbouw. Casus Assebroek, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.
  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 39.

Auteurs: Vandeweghe, Evert