Kapel Onze-Lieve-Vrouw Heil van de zieken

Beschrijving

Kleine veldkapel volgens geschilderd opschrift toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Heil van de zieken en daterend van 1807. Op de 19de-eeuwse historische kaarten als Popp, Vandermaelen en de Atlas der Buurtwegen wordt de kapel evenwel niet aangeduid. Op de topografische kaart van 1868 is ze wel aangeduid. De kapel is tot vandaag gelegen in een landelijke omgeving, op de kruising van een veldweg in het verlengde van de Pastorijstraat en een holle weg. Achter de kapel ligt een boomgaard.

De kapel heeft een rechthoekige plattegrond onder een met mechanische pannen bekleed zadeldakje. De puntgevel vooraan is bepleisterd en voorzien van een steekboogdeur onder oculus en het geschilderde opschrift. Het schrijnwerk, deur en kroonlijst, is groen geschilderd. De zijgevels zijn gecementeerd met schijnvoegen.

Het interieur is eenvoudig bepleisterd en beschilderd en voorzien van een rondboognis met Onze-Lieve-Vrouw; de vloer bestaat uit vloertegels met ingelegde motieven.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.