erfgoedobject

Herberg De Maan

bouwkundig element
ID
30239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30239

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Maan
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "De Maan" zie opschrift van uithangbord. Herberg volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Raymond Moenaert (Brussel) van 1921. Diephuis van drie bouwlagen met ongelijke travee-indeling respectievelijk vier traveeën op de tweede en drie travee op de derde bouwlaag. Trapgevel van gele baksteen met gebruik van Euvillesteen voor de kordonvormende lekdrempels, hoekblokken van de vensteromlijstingen, en dekstenen van de trappen; uitgewerkte muurankers. Imitatieve interpretatie van de lokale renaissancestijl, geïnspireerd op de trapgevel van het huis "Den Anker" (Grote Markt nummer 30) oorspronkelijk daterend van 1611. Overgenomen eenvoudige gevelordonnantie met houten kruiskozijnen (kleine roedeverdeling) verdiept in korfboogomlijstingen op doorgetrokken lekdrempel; topstuk met bolbekroning. Herbergpui vernieuwd in 1930 naar planner van architect O. De Poorter (Ieper).

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1437.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg De Maan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30239 (Geraadpleegd op 26-02-2021)