Sociale woonwijk Zannekinlaan

Beschrijving

Tussen 1928 en 1931 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Habitations à bon marché de Furnes (sinds 1976 Veurnse Bouwmaatschappij) een tweede project, ten zuiden van haar Tuinwijk Nieuwstad. Dit project, gekend onder de naam “Nieuwe Reke”, bestaat uit een rij van 59 arbeiderswoningen aan de Zannekinlaan en is een typisch voorbeeld van de sociale huisvesting uit de jaren dertig. De maatschappij gebruikte hiervoor ook typeplannen van de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken. Aannemer was H. Vandenplassche uit de Pannestraat 31 te Veurne. In 1951 vulde de maatschappij deze wijk in het oosten aan met bejaardenwoningen naar ontwerp van Ferdinand Rossey en in 1976 in het zuiden met een reeks van 63 gezinswoningen en 10 bejaardenwoningen naar ontwerp van Alain Houtsaeger en Marc Vandendries, die hetzelfde type huis ook ontwierpen voor de Silicowijk in Koksijde.

Anno 2013 bleek een rij van drie huizen uit 1931 reeds vervangen door nieuwbouw en werden de huizen uit 1976 ingrijpend verbouwd.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau, met uitzondering van de bejaardenwoningen van 1951.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam VEURNE_ZANNEKINLAAN_3390.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3390, Veurne, Zannekinlaan.
  • L’Habitation à Bon Marché 1929, 7, 130; 9, 167; 11, 214.
  • S.N. s.d. (2000): Tachtig jaar sociale woningbouw in de Westhoek. 1920-2000. Veurnse Bouwmaatschappij, s.l. (Veurne), 8-16.

Auteurs: Vandeweghe, Evert