Sociale woningen van 1952-1957

Beschrijving

In de jaren vijftig realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard is Goud Waard aan de Lauwe- en Fonteinstraat te Rekkem 52 sociale woningen naar ontwerp van architect Emiel Haesbrouck en een wegkapel.

Typische naoorlogse sociale huisvestingsproject van per twee, vier of zes gekoppelde woningen aan weerszijden van de straat. De architectuur is te bestempelen als eenvoudig baksteentraditionalisme: huizen van twee bouwlagen met lijstgevel in regionale gele baksteen onder zadel- of schilddak van rode pannen. Bij één van de drie types wordt de gevel verlevendigd door een rode baksteen plint en deuromlijsting.

Deze woningen werden binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam REKKEM_LAUWESTR_FONTEIN_3250.
  • Stadsarchief Menen: Rekkem groep 6, R288, I F 27.
  • VAN D’HUYNSLAGER O. & GOUWIJ W. 2015: Oefening sociale woningbouw, onuitgegeven oefening Kunstwetenschappen UGent.

Auteurs: Vandeweghe, Evert