Sociale woningen van 1960

Beschrijving

In 1960 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuwpoortse Volkswoning 30 woningen langs de Spoorwegstraat te Nieuwpoort naar ontwerp van de Poperingse architect J. De Creus (waarschijnlijk Julien). Aannemers waren O. Vandenbulcke en L. Olivier uit Rumbeke. In deze wijk werd de 100ste woning van de maatschappij sinds de bevrijding (1944) opgetrokken (zie gevelsteen).

Typische, kleine naoorlogse volkswijk met grondgebonden, gekoppelde gezinswoningen in een sobere, traditionalistische baksteenarchitectuur. Acht woningen staan langs de gebogen Spoorwegstraat, vier langs een kleine pijpenkop, de overige achttien rond een pleintje.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam NIEUWPOORT_SPOORWEGSTR_3390.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3310, Nieuwpoort, Witte Brigadelaan.

Auteurs: Vandeweghe, Evert