Sociale woonwijk Floreal

Beschrijving

Woonwijk, gerealiseerd tussen 1962 en 1973 door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Nouveau Foyer Renaisien (vanaf 1968 De Nieuwe Haard) ten noorden van de Engelsenlaan en ten oosten van de Rode Mutslaan. Het ontwerp van architecten Albert Lequesne en Dan Craet bestaat uit twee L-vormige gehelen met 61 galerijflats in vleugels van twee bouwlagen rond een centrale groenzone, en 116 gezinswoningen in een gelijkaardige sobere vormentaal (bakstenen volumes van twee bouwlagen onder plat dak). Aannemer (voor 32 woningen) was weduwe Van Coppenolie-Spileers uit Ronse. De appartementsgebouwen werden gesloopt, respectievelijk in 2006 (oostelijke) en 2013 (westelijke).

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde (sloop van de appartementsgebouwen).

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam RONSE_FLOREAL_4280.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4280, Ronse, wijk Floréal.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Patrimoniumdatabank.
  • DELPORTE R. e.a. 1993: Architectuur in de provincie. Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 77.

Auteurs: Vandeweghe, Evert