Deuromlijsting in overgangsstijl barok-régence

Beschrijving

Hardstenen deuromlijsting overgangsstijl van laat-barok naar régence, te dateren in het tweede kwart van de 18de eeuw. Het poortje maakte deel van een pand met mogelijk traditionele kern, dat vermoedelijk tijdens de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl was aangepast met een lijstgevel. Dit laatste werd in 1974 gesloopt voor de uitbreiding van het aanpalende bedrijfsgebouw van Photogravure De Schutter. Het 18de-eeuwse poortje met smeedijzeren waaier bleef als enige restant behouden, geïntegreerd in het nieuwe gevelfront naar een ontwerp door de architect J.H. Detiège uit 1974, uitgevoerd in 1975.

Rondboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting met voor de overgangsstijl typerend geknikt boogprofiel, voorzien van imposten, een voluutsleutel en een gebogen, gekorniste waterlijst op gestrekte uiteinden. Met een trompe-l’oeil-effect doorboort een guirlande opgehangen aan een centrale ring, tot twee maal toe in beide flanken de omlijsting. De fraaie smeedijzeren waaier is opgebouwd volgens een dynamisch vlechtpatroon, dat symmetrisch uitwaaiert vanuit de kern. Vernieuwde houten deur.