Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de banketbakker L. Vandelaer, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1912. Het project betrof de verbouwing van een traditioneel 17de-eeuws breedhuis met getrapte dakkapel, waaraan een derde verdieping, een pseudo-mansarde en een nieuw gevelfront met erker werden toegevoegd.

Patisserie Vandelaer behoort tot de laatste realisaties van Henri Smits, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte. Tijdens een succesvolle loopbaan, vroegtijdig beëindigd door Smits' overlijden in 1914, realiseerde de architect een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste hij in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische en later de beaux-artsstijl toe, als een meer pittoresk neotraditioneel idioom. Zijn eigen woning aan de Wapper uit 1897, is representatief voor deze laatste categorie.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel onderscheidt door een verzorgd parement uit witte natuursteen. Geleed door waterlijsten, worden de eerste twee verdiepingen belijnd door schijnvoegen en de derde geflankeerd door pilasters. Axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op de tweede verdieping, die wordt gemarkeerd door een ingesnoerde, driezijdige erker met consoles en smeedijzeren borstwering; drielichten doorbreken de eerste en derde verdieping. Een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en gekoppelde hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging; de oorspronkelijk dakkapel met voluten en gebogen fronton en de flankerende oeils-de-boeuf werden verwijderd. Ook de oorspronkelijk klassieke winkelpui met middenportaal en privé-ingang is verbouwd.

De patisserie besloeg de begane grond, wellicht met een gelagzaal op de eerste verdieping, en kantoren op de tweede verdieping.