Dorpskern Rillaar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rillaar

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar

Beschrijving

Het kruispunt van de Tieltseweg en de Diestsesteenweg vormt de oude kern van Rillaar, deelgemeente van Aarschot. De dorpskern omvat de bebouwing in de omgeving van de Sint-Niklaaskerk. Het is in deze kern dat er zich enkele oude en merkwaardige gebouwen bevinden: het gemeentehuis, een herenhuis, de Sint-Niklaaskerk, café De Zwaan, een notariswoning. In de dorpskern staan er verder nog enkele vermeldenswaardige 18de- en 19de-eeuwse gebouwen.

De Tieltseweg vormt een aantrekkelijk zicht, onder meer door het gemeentehuis en de toren van de kerk. De gekasseide bestrating speelt eveneens een belangrijke rol in het uitzicht van het centrum. Het gedeelte van de Diestsesteenweg wordt gekenmerkt door een afdaling met lichte bochten (vanuit Aarschot) waardoor wisselende perspectieven ontstaan. Een straatwand op de hoek met Kortakker bestaat uit gebouwen uit voornamelijk neotraditionele stijl, die door hun benadrukte traveeritmering een bijzonder uitzicht aan het straatbeeld verlenen.

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000555, Dorpskern Rillaar.
Auteurs: Goeyvaerts, Nele