Bank Lazard Brothers & Co Ltd.

Historiek en context

Bankgebouw in beaux-artsstijl, bijhuis van de Londense bank Lazard Brothers & Co Ltd., naar een ontwerp door de architecten Joseph Hertogs en Gerard De Ridder uit 1928, uitgevoerd in 1929. De bank was minstens sinds 1926 gevestigd in het bestaande pand op dit perceel. De oorsprong van de bank gaat terug op de Franse broers Alexandre, Lazare en Simon Lazard, die in 1848 te New Orleans een handel in kruidenierswaren opzetten, en zich vanaf 1850 ook engageerden in bankzaken. In 1876 werd de bank Lazard Frères & Cie opgericht, met hoofdzetel te Parijs, die in 1877 een bijhuis opende in Londen. Dit laatste werd in 1919 verzelfstandigd tot de bank Lazard Brothers & Co Ltd., die tijdens de jaren 1920 het bijhuis opende in Antwerpen. Lazard is tot op heden actief als multinationaal financieel adviseur en kapitaalbeheerder.

De bank Lazard Brothers & Co Ltd. behoort tot de vroege gezamenlijke ontwerpen van Joseph Hertogs en Gerard De Ridder, die zich vermoedelijk begin 1928 hadden geassocieerd. Voor Hertogs, de huisarchitect van de Antwerpse beau-monde en de zakenwereld die in 1930 zou overlijden, betekende de associatie het sluitstuk van zijn rijk gevulde loopbaan. Pas vanaf 1933 zette de jongere De Ridder, wiens carrière omstreeks 1905 van start was gegaan, het architectenbureau in eigen naam verder. Andere belangrijke realisaties van Hertogs en De Ridder zijn het verdwenen kantoorgebouw van de Agence Maritime Internationale op de Meir, de Cercle Royal Artistique, Littéraire et Scientifique d'Anvers (huidige Arenbergschouwburg) in de Arenbergstraat en de "Résidence du Nouveau Parc" aan de Eglantierlaan, monumentale complexen in statige beaux-artsstijl waarvan de ontwerpen uit 1928-1929 dateren.

Architectuur

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het gebouw drie bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel onderscheidt zich door een strak parement uit witte natuursteen, met een ingehouden reliëf en een tot het minimum beperkt decor. Geleed door de puilijst met tandlijst en volkomen symmetrisch van opzet, wordt de compositie gemarkeerd door twee hoekrisalieten. De klemtoon ligt op de middenpartij, op de begane grond geaccentueerd door het drieledige imkomportaal met polygonale halfzuilen en een entablement, en op de bovenverdiepingen door oplopende, rechthoekige spaarvelden. Verder regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, op de tweede verdieping met entablement en/of paneel op de borstwering. Een kroonlijst op klossen en een blinde attiek vormen de gevelbeëindiging. Van de oorspronkelijk drie bronzen inkomdeuren is er een bewaard, en ook de smeedijzeren borstweringen en parapetten bleven behouden; verder vernieuwd schrijnwerk.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centrale lokettenzaal met galerij en bovenlicht. De begane grond, die aan straatzijde ruimte biedt aan de inkomhal met vestibule en de traphal met lift, wordt verder volledig ingenomen door de lokettenzaal met omringende kantoorruimte voor het personeel. Een trap in de lokettenzaal ontsluit de kelderverdieping, die de kofferzaal en het gescheiden sanitair voor dames en heren huisvest. Op de eerste verdieping bevinden zich de twee directiekantoren met gemeenschappelijke spreekkamer, het secretariaat, en kantoorruimte voor het personeel rond de vide van de lokettenzaal. De tweede verdieping omvat het grote appartement van de bankdirecteur, dat uit een suite van salon en eetkamer, een keuken, drie slaapkamers en een badkamer bestaat, en een kleinere driekamerwoning met keuken en badkamer, wellicht bestemd voor de conciërge. Het interieur vandaag in gebruik als winkel, is vrij goed bewaard. Lokettenzaal met marmeren vloer, stalen schrijnwerk rond de galerij en gebombeerd bovenlicht, en traphal met marmeren trap en smeedijzeren trapleuning.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#30983 en 1929#33594.