Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk oorspronkelijk met knipvoegen, geaccentueerd door gele baksteen voor mozaïeken en steigergaten. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de plint, van witte natuursteen voor de balustrade, pilasters, waterlijsten en diamantkoppen. Houten winkelpui met zijportaal, geblokte pilasters, en een klassiek entablement met kroonlijst. Nadrukkelijk horizontaal geleed, onderscheiden beide bovenverdiepingen zich door een pilasterordonnantie en registers van rechthoekige vensters. De compositie legt de klemtoon op de eerste verdieping, die gevelbreed wordt gemarkeerd door een balustrade en een klassiek hoofdgestel. Rondboogvelden met diamantkopsleutels bekronen de architraaf van de tweede verdieping, zoals de borstweringen verrijkt met tweekleurige baksteenmozaïeken. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur en gietijzeren voetschraper; vernieuwd schrijnwerk van het winkelraam en de bovenvensters.