Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis, in oorsprong een samenstel van twee gekoppelde panden, in 1870-1871 herbouwd door de ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau, in opdracht van de handelaar P.J. Segers-Cambier. Uit 1870 dateert een eerste bouwdossier voor het bredere rechter pand, in oorsprong een traditioneel diephuis met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De vergunde bouwplannen betroffen slechts het vervangen van het ‘diamantpoortje’ met bolkozijn door een rechthoekige deur, en het aanpassen van de kruiskozijnen van de eerste verdieping tot rechthoekige vensters met cordonvormende lekdrempels. Mogelijk werd het pand echter volledig herbouwd of minstens verhoogd met een derde bouwlaag. In 1871 volgde de herbouw van het twee traveeën brede linker pand. De houten winkelpui werd in 1879 aangebracht in opdracht van juffrouw Adèle Van Geertruyen, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet. Oorspronkelijk slechts drie traveeën breed, werd deze laatste recent met één travee verlengd.

Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van Jan-Frans Stordiau, die in Antwerpen vooral actief lijkt te zijn geweest tijdens de jaren 1860 en 1870, maar in tegenstelling tot zijn bekendere zoon architect Ernest Stordiau, slechts weinig sporen naliet. Bouwdossiers van veelal verdwenen nieuwbouwwoningen naar zijn ontwerp werden onder meer teruggevonden rond het Stadspark, op de Leien, de Mechelsesteenweg en in de Lange Leemstraat, zonder onderscheid wijken van stand. Tot zijn belangrijkste realisaties behoort het statige hotel Moretus de Theux in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1879 aan de Quinten Matsijslei.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een plint uit blauwe hardsteen, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. In hoogte afnemende registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met geprofileerde dagkanten, op de eerste verdieping cordonvormende lekdrempels, en op de tweede verdieping individuele lekdrempels met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroon- en tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Winkelpui met zijingang in klassieke houten omlijsting, samengesteld uit pilasters en een hoofdgestel met trigliefconsoles en een kroonlijst op klossen en tandlijst. Bewaard houten schrijnwerk van deuren en vensters.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#357, 1871#41 en 1879#196.