In oorsprong herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1867 opgetrokken in opdracht van A.J. Van Bellingen, handelaar in spijkers, aambeelden, bankschroeven en krikken. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De firma Davidis & Cie, liet het hotel in 1927 verbouwen tot kantoor- en woongebouw, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs. Daarbij werd het pand verhoogd met twee extra verdiepingen en een pseudo-mansarde, en uitgebreid met een nieuwe achterbouw. Het hier nog steeds gevestigde Davidis & Cie, was in 1874 opgericht door de uit Duitsland afkomstige broers Gustav Adolph Davidis (Essen, 1847-Antwerpen, 1917) en Eugène Davidis (Duisburg, 1845-1919), als een handelsfirma in petroleum en vetten.
Met een gevelbreedte van vier traveeën, telde het hotel Van Bellingen oorspronkelijk een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Sinds 1927 omvat het pand vijf bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met plint uit blauwe hardsteen, onderscheidde zich oorspronkelijk door een rijk stucdecor, met geblokte pui, schijnvoegen op de bovenverdiepingen, driehoekige frontons op de eerste verdieping, en een klassiek hoofdgestel met rankwerk en consoles. Bij de verbouwing in 1927 werd de oorspronkelijke gevelordonnantie weliswaar behouden en doorgetrokken in de toegevoegde verdiepingen, maar het stucdecor van de bovenbouw aanzienlijk vereenvoudigd. Geleed door de puilijst, wordt de compositie links gemarkeerd door een kolossale hoekpilaster en rechts door het bredere zijrisaliet. Dit laatste wordt geaccentueerd door de rondbogige koetspoort in kwartholle omlijsting met sluitsteen. Van het aansluitende balkon met consoles, verving Hertogs de oorspronkelijke borstwering met postamenten en siersmeedwerk door een eenvoudig smeedijzeren exemplaar. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met onderdorpel; oren en waterlijsten op de eerste verdieping, sluitstenen. Eenvoudig, klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst. Smeedijzeren venstertralies en vleugeldeur met waaier waarin de initialen "D" van bouwheer Davidis & Cie uit 1927, souterraintralies uit de bouwperiode; houten vensterschrijnwerk.
Ontsloten door de vernieuwde, zijdelings ingeplante traphal met licht, omvatten begane grond, eerste en tweede verdieping volgens de bouwplannen uit 1927 een suite van kantoren rond een centrale vestibule. De plattegrond van de derde verdieping ontbreekt in het bouwdossier. Een appartement beslaat de vierde verdieping, bestaande uit een suite van salon en eetkamer, een keuken met office, en twee slaapkamers, waarvan de grootste met annex bad- en kleedkamer.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#189 en 1927#27957.