Verdwenen kasteel van Reningelst

inventaris archeologisch erfgoed \ archeologische zone

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Reningelst
Straat Reningelstplein
Locatie Reningelstplein (Poperinge)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Verdwenen kasteel van Reningelst

Deze bescherming is geldig sinds 29-05-1997.

Beschrijving

Archeologische nota

Tussen de kerk en de kasteelhoeve lag het in 1793 afgebroken kasteel van Reningelst.

Het kasteel kende vermoedelijk zijn oorsprong in de 12de eeuw en bestond waarschijnlijk uit een mottekasteel met bijhorend neerhof. Dit neerhof is mogelijk nog weerspiegeld in het kerkhofperceel. De versterking evolueerde in de 13de-14de eeuw tot een kasteel met verdedigingsmuur en torens. In de loop van de 17de eeuw kreeg het kasteel vermoedelijk een meer residentieel uitzicht. Een gedeelte van de onderbouw is nog bovengronds bewaard. Het zijn restanten van een halfronde toren die opgebouwd is uit baksteen met een parement van kubusvormige blokken zandsteen. Kort voor het werd afgebroken werd het kasteel nog aangepast aan de noden en mode van de tijd.

De site tekent zich af als een lichte één meter hoge verhevenheid van ongeveer 50 meter doorsnede die omringd is door een brede gracht. De noordelijke helft van de verhevenheid is duidelijk meer afgegraven. De gracht en een gedeelte van de funderingen zijn nog bewaard in het zuidwestelijk deel van het terrein.

Op het Reningelstplein bevindt zich het kasteelhof, de voormalige kasteelhoeve waarvan de oudste gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw.

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002024, Dorpsgezicht Reningelst (J. De Schepper en J. Termote, 1997).

Bron: -

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Reningelst

Baljuwstraat, Heuvellandseweg, Pastoorstraat, Reningelstplein, Zevekotestraat (Poperinge)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Reningelstplein

Reningelstplein (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.